3D printerlərin çap etdiyi ət insan üçün təhlükəsizdir?

  • 23 Noyabr 2019

Süni ətin hazırlanma sahəsində, qida sənayesinin ikişafından sonra, süni toyuq əti və digər ət növlərini yaratmaqla yanaşı texnologiya daha da inkişaf etmişdir. Əlbəttə ki, süni ət təbii ətin yerini verə bilmir, lakin texnologiya ən geniş istehlakçılar üçün əl çatan hala gələ bilər.

Chip.az deyerler.org-a istinadən bildirir ki, 3D çapın sayəsində, çox keçmədən evdə steykləri çap etmək mümkün olacaq. Qardian (The Guardian) qəzetinin yazdığına görə, çap ətləri gələn ildən Avropa restoranlarının menyusuna daxil edilə bilər, çünki texnologiya təbii məhsulların istifadəsinə gəlirlilik baxımından artıq yaxınlaşıb və bir neçə il ərzində ət istehsalı üçün xüsusi olaraq hazırlanmış printerlərin adi insanların alması mümkün olacaq. 3D bir printerdə ət necə hazırlanır? Ətin özü ya bitki maddəsindən, ya da laboratoriyada yetişən heyvan hüceyrələrindən istehsal edilə bilər.

Printer çap zamanı katricə yerləşdirilmiş maddələrdən istifadə edir. Bu, qəhvə istehsalı üçün tanınmış "Nespresso" kapsulasına bənzəyir. İstehsalçılar, mal əti istehsalının azalmasının karbon qazı tullantılarının azalmasına və sahələrin otlaq ərazilərə çevrilməsinin qarşısını alacağını zənn edir. Balıq kimi digər ət növləri də istehsal üçün çox böyük vəsait tələb edir.

Beləliklə, bu cür məhsullar vegetarianlar üçün də cəlbedici olacağı düşünülür. Yaradıcılar ənənəvi ətin əksər insanlar üçün əlçatmaz olduğunu bildirərək, bunun kasıb ölkələr üçün faydalı olduğu zənn edir. Ət çap edən şirkətlər, 2020-ci ilin əvvəlindən etibarən bitki ətini Avropadakı restoranlara çatdırılmasını planlaşdırır.

Məhsullar əvvəlcə ənənəvi ətdən daha bahalı olacaq, lakin zaman keçdikcə qiymət azalacaq, çünki ətin 3D çap texnologiyası sürətlə inkişaf edir. Ötən aylarda şirkətlərdən biri, inək əzələ hüceyrələrindən ət çap etməsi qeyd edilir.

© Materiallardan istifadə edərkən hiperlinklə istinad olunmalıdır